Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Κοπή Βασιλόπιτας Κατηχητών και 2Ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην Ι.Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β.



Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα αρχής του Τριωδίου, ήταν η ημέρα που ορίσθηκε η 3η Συνάντηση Κατηχητών για το Εκκλησιαστικό έτος 2011-2012, η 2η Συνάντηση για Επιμόρφωση για το αντίστοιχο εκκλησιαστικό έτος, αλλά και 1η Συνάντηση Κατηχητών για το νέο έτος 2012.

 Παραδοσιακά, στη πρώτη Συνάντηση κόβεται και η Βασιλόπιτα των Κατηχητών και Κατηχητριών και του Γραφείου Νεότητος γενικότερα, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλου. Το πρόγραμμα της Συναντήσεως, αναλυτικότερα είχε ως εξής :

    Στις 6.00 το απόγευμα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, τελέσθηκε ο Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, με τη συμμετοχή όλων των Κατηχητών,  από τους Ιερείς και μέλη της Επιτροπής Νεότητος π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο και π. Αντώνιο Χρήστου.


   Μετά το τέλος του Εσπερινού όλοι οι Ιερείς Νεότητος και οι Κατηχητές όλων των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως, πέρασαν στο καινούριο Αρχονταρίκι του ίδιου Ιερού Ναού, όπου προσήλθε και ο Σεβασμιώτατος και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα, χωρίς όμως να κόψει τα κομμάτια.

      Στη συνέχεια καλέστηκε στο βήμα ο Κατηχητής του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Γλυφάδας, κ. Στυλιανός Χωριανόπουλος, ο οποίος είχε ορισθεί με δεκάλεπτη σύντομη εισήγηση για να δώσει αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση.  Ο κ. Χωριανόπουλος αναφέρθηκε σύντομα και σχεδόν επιγραμματικά, σε πολλά θέματα που παρατήρησε μέσα σε αυτή την εκκλησιαστική χρονιά, άλλοτε παίρνοντας ο ίδιος θέση, άλλοτε θέτοντας απλά ερωτήματα προς συζήτηση. Χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες για τα Κατηχητικά γιατί τα παιδιά είναι φορτισμένα και από την γενικότερη οικονομική κρίση και από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και μεταφέρουν στα τμήματα αυτά που εισπράττουν για την Εκκλησία και ζητούν εξηγήσεις (υπονοώντας το θέμα του Βατοπαιδίου κ.α.) . Αναφέρθηκε και σε θέματα βίας τα οποία τα παιδιά ξεσπούν πλέον εύκολα και εντός του Κατηχητικού και παρατήρησε φέτος. Πως θα το αντιμετωπίσουμε, με δεδομένο ότι δεν είμαστε δάσκαλοι στο σχολείο για να τιμωρούμε κτλ;

  Αναφέρθηκε ο εισηγητής,  για αρκετά λεπτά στις δραστηριότητες των παιδιών στο σπίτι και με τι ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους (videogames, internet, κτλ) που πρέπει να είμαστε ενήμεροι ως κατηχητές, γιατί πολλά από αυτά τα μεταφέρουν στο Κατηχητικό ή μπορεί να το έχουν προσεγγίσει άλλες αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες, που να του παραμορφώνουν την εικόνα περί Θεού και ζωής, και εμείς να μην το έχουμε αντιληφθεί καθόλου. Θέλει διάκριση, συζήτηση και υπομονή. Κλείνοντας ο κ. Χωριανόπουλος, αναφέρθηκε στο υλικό της Μητροπόλεως το οποίο έχει βοηθήσει, αλλά αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να εμπλουτιστεί και με περισσότερους άξονες από αυτές της Αποστολικής Διακονίας, που ακολουθεί, για να μη γίνεται ένα κατηχητικό «φωτοτυπία», όπως το χαρακτήρισε και όπως έχουν αντιληφθεί κάποια παιδιά, που πηγαίνουν την ίδια μέρα σε παραπάνω από ένα κατηχητικό, με δεδομένο ότι δεν κάνουμε όλοι την ίδια ώρα ή μέρα.

       Στη συνέχεια με συντονιστή τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για μία ώρα περίπου,  για τα θέματα που αναφέρθηκαν, άλλοι συμφωνώντας άλλοι διαφωνώντας επί της εισηγήσεως . Μίλησαν τόσο οι Ιερείς Νεότητος όσο και Κατηχητές, καταθέτοντας ο κάθε ένας από την εμπειρία του, δίνοντας και απαντήσεις στα ερωτήματα του ομιλητή. Πολλοί στάθηκαν στο θέμα της βίας και είπαν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιο περιστατικό, αλλά αναρωτήθηκαν εάν γίνει τι θα πρέπει να κάνουν; Επίσης μεγάλη κουβέντα έγινε, για το που πρέπει να Εκκλησιάζονται οι Κατηχητές, στην Ενορία που διακονούν ως Κατηχητές ή στην δική τους, γιατί τέθηκε από τον π. Γεώργιο Γαντζό μέλος της Επιτροπής Νεότητος, ως προϋπόθεση για να Εκκλησιάζονται τα παιδιά όπως είχε και αυτός ως πρότυπα, όταν πήγαινε Κατηχητικό! Μέσα από τη συζήτηση καταλήξαμε ότι το ιδανικότερο είναι να επιλέγονται κατηχητές από την ίδια Ενορία, αλλά δυστυχώς ελάχιστες ενορίες έχουν αυτή τη δυνατότητα!  Άρα οι Κατηχητές και οι Ιερείς Νεότητος, πρέπει να προσπαθούν να φροντίζουν για να δημιουργούν υποδομές για μελλοντικούς Κατηχητές από παιδιά την Ενορία τους.

   Μετά το διάλογο, προβλήθηκε μία ταινία 17 λεπτών, Ρωσικής παραγωγής μεταφρασμένη και επιμελημένη από την Ενορία Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, με θέμα την κατάκριση, ως πρόταση για εποπτικό υλικό που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα στο Μέσο και στο Ανώτερο Κατηχητικό.

    Μετά την ταινία και αφού ο Σεβασμιώτατος, έκλεισε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο, στην αρχή τοποθετούμενος και αυτός στα θέματα που τέθηκαν και στο τέλος ευχαριστώντας όλους για την προσέλευσή τους αλλά και για τους κόπους που καταβάλουν για το καλό των παιδιών, δαπανώντας πολύτιμο χρόνο από άλλες προσωπικές ασχολίες. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά να μη φοβόμαστε γιατί με προσευχή και πίστη και συνείδηση αγωνιστική, μπορούμε να ανταποκριθούμε.

       Στη συνέχεια κόπηκαν τα κομμάτια της Βασιλόπιτας και διατέθηκαν σε όλους. Τα κομμάτια περιείχαν 3 λλουριά  τα οποία βρέθηκαν στα αντίστοιχα κομμάτια : α) του π. Μιχαήλ Μανολέσκου Υπεύθυνου Νεότητος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας, β) Στη κ. Ιωάννα Χαλκή, Κατηχήτρια του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και γ) Στον κ. Βασίλειο Ροδιά, Κατηχητή του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Τερψιθέας Γλυφάδας, οι οποίοι έλαβαν ως ευλογία, από τον Σεβασμιώτατο από ένα φάκελο που περιείχε, σεβαστό χρηματικό ποσό.

         Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από τον Σεβασμιώτατο και έλαβαν την ευχή του και από ένα βιβλίο ως ευλογία.

                    π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή