Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησε το Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης για το Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014



Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 στις  6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αντιαιρετικό Σεμινάριο  της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης για το νέο Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014 με την συμμετοχή  όλων των Κληρικών και πλήθους κόσμου.  

Ομιλητής  του πρώτου Σεμιναρίου, ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος ο οποίος ανέπτυξε το   θέμα : «Η γυναίκα ως εικόνα Θεού στην Ορθόδοξη Ανατολή και στη Χριστιανική Δύση».  Ο κ. Μπελέζος τόνισε ότι κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία, με βάση το Βιβλίο της Γένεσης, ο Θεός έπλασε από την αρχή  τον άνθρωπο ισότιμα σε άρσεν και θήλυ και δεν είναι μεταπτωτική κατάσταση η διάκριση των φύλων, όπως δίδαξαν κάποιες αιρετικές ομάδες. Η υποτίμηση της γυναίκας ακόμα και εντός της Εκκλησίας ήρθε από την επίδραση του εξωχριστιανικού κόσμου και των κοινωνικών δεδομένων του και όχι από την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία πάντα τόνιζε την ισοτιμία της γυναίκας με τον άνδρα.  Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στον δυτικό Χριστιανισμό, αφού τόσο ο Τερτυλλιανός που αποκόπηκε από την Εκκλησία και ασπάστηκε τον Μανιχαϊσμό, όσο και οι θεολόγοι της Δύσης, θεώρησαν τη γυναίκα  κατώτερη από τον άνδρα και κήρυτταν ότι από τη γυναίκα προέρχονται όλα τα κακά. Στη Δύση, ο Θωμάς Ακινάτης και άλλοι θεολόγοι δίδασκαν ότι μόνο ο άνδρας μπορεί να γνωρίσει το Θεό, ενώ, όπως επεσήμανε ο ομιλητής, υπήρξε και Σύνοδος στη Δύση που υποστήριξε ότι η γυναίκα δεν έχει ψυχή.

Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ ο κύριος Καθηγητής διευκρίνισε ότι οι γυναίκες μπορούν να θεολογούν και να διδάσκουν, αλλά δεν τίθεται θέμα χειροτονίας των γυναικών, αφού στην Ορθόδοξη Ανατολή η ιερωσύνη δεν είναι εξουσία, αλλά διακονία του Θεού και του ανθρώπου και έχει δοθεί ως χάρισμα.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή