Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ



Προς: 



Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΙΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ
Αγίου Όρους 34 Καστοριάς 40
Τ.Κ. 10447
Αθήνα


Εν Βούλᾳ τῃ 23ῃ Νοεμβρίου 2017

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίῳ πάντοτε! Με έκπληξη ελάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ενημέρωση περί νεο-εκδοθέντος βιβλίου σας υπό τον τίτλο «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ – Ακολουθώντας τα 12 στάδια απεξάρτησης των Ανώνυμων Αλκοολικών». Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προ δέκα περίπου ετών είχαμε εκπονήσει σχετική αντιαιρετική μελέτη, η οποία ευρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση:
Προφανώς δεν γνωρίζατε ότι το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων, όπως εφαρμόζεται στους «Αλκοολικούς Ανώνυμους», αλλά και στις ποικίλες ομάδες των «Ανωνύμων», κινείται εκτός ορίων Ορθόδοξου πίστεως και ζωής, διότι η ίδια η γένεσή του προήλθε από τον χώρο του αποκρυφισμού, η δε εφαρμογή του συνιστά αποδοχή αντορθοδόξων εννοιών και πρακτικών, όπως αναλύονται στην προαναφερθείσα μελέτη και όπως διακρίνονται και μέσα στο ίδιο το νεο-εκδοθέν βιβλίο.
Ενδεικτικά μόνον παραθέτουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα που διαπιστώσαμε στο βιβλίο:
– Ο συγγραφέας του βιβλίου επιχειρεί να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, όπως: τα Μυστήρια της Εκκλησία με τα Βήματα (σελ. 227), τα Δώδεκα Βήματα με την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου (σελ. 145-146), τον πνευματικό πατέρα με τον καθοδηγητή των ΑΑ (σελ. 154).
– «Η καθοδήγηση κάποιου ιερέα δεν είναι ουσιώδους σημασίας» (σελ. 152), αλλά του υποστηρικτή των βημάτων είναι, πάντα κατά τα γραφόμενα.
– Κανείς Ορθόδοξος Χριστιανός δεν μπορεί να ενστερνιστεί το Τρίτο Βήμα που αναφέρεται στον Θεό «όπως Τον αισθανόμαστε», και ούτε και τη βλάσφημη θέση ότι «Για να είναι επιτυχημένη, η θεραπεία πρέπει να βασίζεται σε πνευματικότητα... στην οποία ο Θεός παραμένει ανώνυμος»! (σελ. 31-32).
– Απαράδεκτη ορθοδόξως είναι και η διδασκαλία «στο Τρίτο Βήμα παραδίδει το εγώ του... σ᾿ εκείνη την ανώνυμη δύναμη, ντυμένη με ό,τι ο ίδιος πιστεύει ότι ταιριάζει, με οποιουσδήποτε όρους, είτε θεολογικώς ακριβή είτε εντελώς αιρετική»! (σελ. 196).
Σχετικά με τον συγγραφέα του βιβλίου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα[1]. Ο ίδιος ομολογεί ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού ακόμα και κάποια έτη μετά τη χειροτονία του[2]. Ο πνευματικός του έχει καθαιρεθεί λόγω ομοφυλοφιλίας[3]. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες εναντίον του συγγραφέως περί αντορθοδόξων διδασκαλιών[4], και για μια σειρά άλλα παραπτώματα. Παραθέτουμε από επώνυμη καταγγελία για τον συγγραφέα, όταν ήταν ηγούμενος στη μονή Αγίου Ιωάννου του San Fransisco. Σύμφωνα με αυτήν, ο πατήρ Μελέτιος αποκάλυπτε τις αμαρτίες των εξομολογούμενων μοναχών, χρησιμοποιούσε υπνοθεραπεία, μέσω της οποίας υπαγόρευε στους μοναχούς να κάνουν πράξεις ομοφυλοφιλίας, τις οποίες έδινε και ως υπακοή στους μοναχούς. Επίσης, ο προαναφερθείς δήλωσε ότι «συχνά δυσκολεύεται να προσευχηθεί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και αντί να αγωνισθεί να προσευχηθεί, απλά μένει σε κατάσταση επίγνωσης και διαλογισμού»[5]. Ο καταγγέλλων καταθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ο πατήρ Μελέτιος τον απέτρεψε από το να διαβάζει τον ΄Αγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, διότι ο ΄Αγιος Ιωάννης ήταν Αντι-Σημίτης (sic) κ.τ.λ. και ότι έκανε ρασοφόρο στο μοναστήρι μια γυναίκα η οποία είχε υποστεί αλλαγή φύλου[6]. Έξι μοναχοί αποχώρησαν από το μοναστήρι, ενώ ο ηγούμενος π. Μελέτιος παραιτήθη και έφυγε από την Αμερική.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, με την έκδοση του εν λόγω βιβλίου εκτίθεσθε ανεπανόρθωτα στο Ορθόδοξο πλήρωμα. Πατρικά σας παρακαλούμε να αναλάβετε την ευθύνη σας απέναντι στον Τριαδικό Θεό και να προχωρήσετε σε άμεση ανάκληση των κυκλοφορησάντων βιβλίων, προς αποφυγή συγχύσεως και βλάβης στις ψυχές των πιστών.





ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1]. h t t p s://w w w. youtube.com/watch?v=jwpXnqXr9dg
[2]. h t t p s://w w w. youtube.com/watch?v=Th8rXD3nHAU
[5]. h t t p://w w w. monomakhos.com/the-fires-of-manton/
[6]. h t t p://w w w. monomakhos.com/the-fires-of-manton/



Ευχέτης προς Κύριον,


† Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης
ΠΑΥΛΟΣ ο Α´




Κοινοποίησις: εις την Ιεράν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπῳ, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

▪ Κοινοποιούμε στην ανωτέρω Ιερά Μονή, διότι στο βιβλίο αναγράφεται ότι η έκδοση έγινε με τη συνεργασία του φορέως «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΘΙΣΜΕΝΩΝ», ο οποίοςλειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου.



Πρώτη Εικόνα και Απολυτίκιο του Αγίου Ιακώβου (Τσαλίκη) που εορτάζει 22 Νοεμβρίου.



Το στόλισμα των δέντρων και το "ξε-στόλισμα" των ανθρώπων.

Το στόλισμα των δέντρων και το "ξε-στόλισμα" των ανθρώπων

ΠΗΓΗ : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου



Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, όπου και να κοιτάξει κανείς,  το σκηνικό γύρω μας, αρχίζει αισθητά να αλλάζει.
Το στόλισμα των σπιτιών, των μαγαζιών, των κτηρίων, των δρόμων, των πλατειών,  αρχίζει το ένα μετά το άλλο, να αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα των περαστικών και όχι μόνο. Ιδιαίτερα την νύχτα, χιλιάδες λαμπιόνια, δέντρα, Αγιοβασίληδες, σε ποικίλα σχήματα και χρώματα, δίνουν ένα τόνο, έστω και τεχνικά, εορταστικό και λαμπερό και κυρίως "Χριστουγεννιάτικο".
   Ταυτόχρονα,  η τηλεόραση, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, τα μαγαζιά, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα γραφεία ταξιδιών, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς κ.α., σε ότι και να υλοποιούν πλέον ή προγραμματίζουν, το συνοδεύουν με ένα προσδιορισμό "χριστουγεννιάτικο". Ακούς και βλέπεις για Χριστουγεννιάτικο εορταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, εορταστικό ωράριο καταστημάτων, χριστουγεννιάτικες προσφορές, χριστουγεννιάτικες εκδρομές και προορισμούς, χριστουγεννιάτικες άδειες, χριστουγεννιάτικα bazaar, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και ένα σωρό άλλα.
   Το δεδομένο είναι ότι εξωτερικά, κάτι αλλάζει. Όποιον και να ρωτήσεις, γιατί στολίζει, γιατί ετοιμάζει εκδηλώσεις ή προσφορές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όλοι το αποδίδουν στον Χριστό και την γέννησή του. Το περίεργο όμως είναι σε όλα αυτά, ότι τα τελευταία χρόνια στολίζουν και ασχολούνται με τα Χριστούγεννά και περιοχές που δεν είναι Χριστιανοί και το πρόσωπο του Χριστού για τους κατοίκους δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γιορτή, ίσως λίγο ιδιαίτερη, αλλά στην ουσία όπως όλες οι άλλες, κυρίως όμως ευκαιρία για υλικό κέρδος.
  Ερχόμαστε τώρα και στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησία μας. Όποιος έχει ουσιαστική σχέση μαζί της και εκκλησιάζεται τακτικά, θα έχει παρατηρήσει βέβαια ότι και εδώ λειτουργικά τα πράγματα αρχίζουν και διαφέρουν...!  Εκτός από την προετοιμασία μας την πνευματική με την σχετική νηστεία, αρχίζει και υμνολογικά να υπάρχει πιο έντονα αυτή η προσμονή της ελεύσεως και σαρκώσεως Του Θεού Λόγου, του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Ήδη από την εορτή των Εισοδίων της Παναγία μας, αρχίζει και ψέλνει στις λεγόμενες καταβασίες : «Χριστός γεννάται δοξάσατε• Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε• Χριστός επί γης υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί, ότι δεδόξασται.» Δηλαδή σε μετάφραση : «Ο Χριστός γεννάται, δοξολογήσατε Αυτόν. Χριστός ο Θεός από τους ουρανούς κατέβη, προϋπαντήσατε Αυτόν. Χριστός πάνω στη γη φάνηκε, άνθρωποι υψωθήτε απ’ τα γήινα προς τα ουράνια. Όλοι οι λαοί της γης ψάλατε άσματα στον Κύριο και με ευφροσύνη υμνήσατε Αυτόν που είναι δοξασμένος». Ενώ ακόμη δεν έχει έρθει η εορτή των Χριστουγέννων, οι πιστοί ήδη είμαστε στη προσμονή και στην πορεία της ελεύσεώς της,  συνολικά ως σώμα αλλά και ο κάθε ένας μας και προσωπικά.
  Από την αναφερθείσα καταβασία των Χριστουγέννων, θα υπογραμμίσουμε την εξής φράση :  «Χριστός πάνω στη γη φάνηκε, άνθρωποι υψωθήτε απ’ τα γήινα προς τα ουράνια».  Ο υμνωδός και κατ' επέκταση η Εκκλησία μας βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Τα Χριστούγεννα και κάθε ορθόδοξη εκκλησιαστική γιορτή, γίνονται όχι ως εφήμερες και φιλήδονες ευκαιρίες με επίγεια προοπτική, αλλά για να καθαρίσουν και εξυψώσουν τον άνθρωπο και να απαλλαγεί από αυτά, σε μια επουράνια προοπτική. Δεν λέει να μη χαρούμε, δεν λέει να μην εορτάσουμε, αλλά τονίζει ότι η γιορτή έχει να κάνει με κατάσταση καθαρτική και σωστική και σε καμία περίπτωση με εξίσωση και υιοθέτηση της αρχαίας ελληνικής αντιλήψεως : «φάγωμεν καί πίωμεν αὔριον γάρ ἀποθνήσκομεν». Οι γιορτές της εκκλησίας με το κέντρο τους, που είναι η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, είναι αντιθέτως αντίδοτο στο να μη πεθαίνουμε πνευματικά και δεν συμβάλει σε σκόπιμες παρεκτροπές του σκοπού της.
   Έχοντας υπόψη μας τις παραπάνω αντιθετικές κατευθύνσεις των Χριστουγέννων ως Εκκλησιαστικό γεγονός και των Χριστουγέννων ως εμπορικό γεγονός, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης της εορτής και την σωτήρια εκκλησιαστική προοπτική της. Δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό που αναφέραμε στο τίτλο μας . Στολίσαμε τα δέντρα με λαμπιόνια, αλλά ξεχάσαμε να στολιστούμε τον ευατό μας με τις αρετές.  Γεμίσαμε τα τραπέζια μας με εδέσματα, αλλά ξεχάσαμε να χορτάσουμε Χριστό. Γεμίσαμε τα χείλη μας με "χριστουγεννιάτικα τραγούδια", ξεχάσαμε όμως να γεμίσουμε την καρδιά μας με Χριστό. Κάναμε το εξωτερικό εσωτερικό και το εσωτερικό εξωτερικό. Κάναμε τον τύπο ουσία και την ουσία τύπο...!
Ας επανέλθουμε αδελφοί μου στην ουσία των Χριστουγέννων, όσο είναι καιρός. Ας προετοιμαστούμε κατάλληλα με προσευχή, νηστεία, ιερά εξομολόγηση, μυστηριακή ζωή. Ας σταματήσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς Χριστό...με αυτή την σωτήρια απλότητα και καθαρότητα ας προχωρήσουμε μαζί με τον υμνωδό ως προσκυνητές: «Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ...»!

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη.

tsalikis 2
Του Αιμίλιου Πολυγένη

Αγιοκατατάχθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης.
Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου.
Λίγα λόγια για τον βίο του
Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 από ευσεβείς γονείς.
Ο μικρός Ιάκωβος ήταν επτά χρονών και είχε μάθει απέξω την θεία Λειτουργία χωρίς να γνωρίζει γράμματα. Το 1927 πήγε σχολείο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Η αγάπη του για την εκκλησία ήταν έκδηλη.
Την ίδια χρονιά εμφανίσθηκε μπροστά του η Αγία Παρασκευή και του φανέρωσε το λαμπρό εκκλησιαστικό του μέλλον ενώ συχνά διάβαζε ευχές, προσευχόταν και θεράπευε συγχωριανούς του.
Από το 1938 και μετά η ζωή του ήταν καθαρά ασκητική. Έτρωγε λίγο, κοιμόταν ελάχιστα, προσευχόταν συνεχώς και δούλευε σκληρά. Τα βάσανα και οι κακουχίες της κατοχής ταλαιπώρησαν τους άτυχους πρόσφυγες. Τον Ιούλιο του 1942 πέθανε η μητέρα του προλέγοντας του ότι θα γίνει ιερέας.
Ο διοικητής του τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και ήταν από τους λίγους που κατάλαβε το λαμπρό μέλλον που θα είχε το νεαρό προσφυγόπουλο. Μετά την απόλυση του από το στρατό (1949) ο Ιάκωβος σε ηλικία 29 χρονών χάνει και τον πατέρα του.
Ο αγώνας του τώρα για να αποκαταστήσει την αδελφή γίνεται εντονότερος, χωρίς όμως να παραμελεί αυτό το οποίο ποθεί από τα παιδικά του χρόνια. Να γίνει μοναχός.
Σε ηλικία 32 ετών πλέον ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα.
Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της μονής της μετανοίας του.
Από το 1990 και μετά ο γέροντας δεν είχε πλέον δυνάμεις και οι κρίσεις στην υγεία του αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1991 μετά από μικρο-εμφράγματα νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό.
Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε.
Μόλις ήλθαν οι πατέρες ο γέροντας προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά ζαλίστηκε. Η αναπνοή του βάρυνε, ο σφυγμός του εξασθένησε και από τα χείλη του βγήκε ένα μικρό φύσημα Ο γέροντας είχε πάρει πλέον τον δρόμο για την μακαρία ζωή.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και μετά από τους επικήδειους λόγους, ο πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιος είπε να υψώσουν το φέρετρο ψηλά να δουν α πιστοί τον Όσιο γέροντα. Μόλις εφάνη το ιερό λείψανο με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν « Άγιος, Άγιος».

Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για την Γιορτή του Αγίου Στυλιανού, στο Ίδρυμα Κ.Α.Α.Π. Βούλας.


   Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα και Εκκλησιαστική τάξη το Ιερό  Παρεκκλήσιο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, Άγιος Στυλιανός, το οποίο ευρίσκεται εντός του ιδρύματος του Κ.Α.Α.Π. (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α) Βούλας.

  Την Παραμονή της Εορτής, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, στις 6.30 μ.μ., τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, από τον  π. Αντώνιος Χρήστου, υπεύθυνο Ιερεύς του Ιδρύματος και την συμμετοχή  παιδιών του Ιδρύματος μπόρεσαν να μετακινηθούν, του προσωπικού που εφημέρευε, αρκετών εθελοντών, Κατηχητών και εκπροσώπων συλλόγων, καθώς και προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή. 

Το αναλόγιο πλαισίωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας κ. Νικόλαος Πρώϊος, ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καραπάνου Γλυφάδας κ. Ανδρέας Φύτρος και χορός αποφοίτων και σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μ. Γλυφάδας Ε., Β, Β., & Β.

  Στο τέλος των Αποστίχων έγινε το κήρυγμα από τον π. Αντώνιο, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Στυλιανού, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη του Αγίου στα παιδιά. Ολόκληρη η ομιλία εδώ :

Πριν την Απόλυση πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση  Ιερά Λιτάνευση της Εικόνος του Αγίου Στυλιανού, σε όλα τα τμήματα του Ιδρύματος και με την επάνοδο της λιτανείας στο Εκκλησάκι πραγματοποιήθηκε η απόλυση και η διανομή του Άρτου.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2016, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή του π. Αντωνίου Φλώκου , Εφημερίου του Ι. Ν. Εισοδίων Βάρης και Εισηγητού στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και του π. Αντωνίου Χρήστου, Υπευθύνου Ιερέως του Ιδρύματος, της Διοικήσεως με επικεφαλής την κ. Μαυρογιάννη, των παιδιών και εργαζομένων του Ιδρύματος, καθώς και Χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή.

Το Θείο Λόγον κήρυξε ο π. Αντώνιος Χρήστου, ο οποίος   ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής ΙΓ΄ Λουκά, συνδιάζοντάς την και με την εφαμοργή της στο βίο του Αγίου Στυλιανού.

 Ολόκληρη η ομιλία βρίσκεται εδώ.

  Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο π. Αντώνιος ευχαρίστησε τον π. Αντώνιο Φλώκο που ήρθε για πρώτη φορά να λειτουργήσει στη μνήμη του Αγίου σε αυτό το Εκκλησάκι,  καθώς και όλους τους προσκυνητές και εθελοντές, που βοήθησαν και συνέβαλαν ο κάθε ένας με τον τρόπο του, στον ευτρεπισμό του Ναού.

         Μετά το "Δι' ευχών" και την διανομή του αντιδώρου και του ευλογημένου άρτου, οι Κληρικοί μετέβησαν με το Άγιο Δισκοπότηρο σε όλα τα τμήματα του Ιδρύματος, για να  κοινωνήσουν τα παιδιά τα  οποία δεν μπορούσαν να βρίσκονται στο Εκκλησάκι.

   Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στην αίθουσα εκδηλώσεως του Ιδρύματος όπου ακολούθησε κέρασμα με εδέσματα, αναψυκτικά, γλυκίσματα όλα προσφορά του "Συλλόγου Φίλοι του ΠΙΚΠΑ" με επικεφαλής την κ. Φωτεινή Ψιλάκη και εθελοντών από την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και από τις Κατηχητικές Συνάξεις του Ιδρύματος. 

Την γενική παρουσίαση και τον συντονισμό είχε ο π. Αντώνιος Χρήστου. Μουσική έπαιξε και  τραγούδησε ο κ. Μιχάλης από την Ενορία της Αγίας Τριάδος Γλυφάδας.

   Τα παιδιά του Ιδρύματος συμμετείχαν και αυτά σε όσα τραγούδια γνώριζαν, χόρεψαν, έπαιξαν σκετσάκι με τον συντονισμό των Κατηχητών κ. Μιχάλη Παπαργύρη και κ. Ηλιάνας Κεφαλάκου. 

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από την περιοχή της Θράκης, με ομάδα 35 σπουδαστών-χορευτών, της Σχολής εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Ι. Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β. με υπεύθυνο τον π. Γεώργιο Γαντζό και διδάσκαλο τον κ. Νικόλαο Λάμπα.

Στο τέλος της Εκδήλωσης ο Υπεύθυνος Κληρικός του Ιδρύματος αφού ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή και την συμβολή τους έδωσε από ένα παιχνίδι στα παιδιά του Ιδρύματος και ένα προσευχητάρι ως ευλογία στα μέλη του χορευτικού.

   Εκ του Ιερού Παρεκκλησίου Κ.Α.Α.Π. Βούλας.


Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Κήρυγμα την Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά.



Κήρυγμα την Κυριακή ΙΓ΄Λουκά .


Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι τηρούν τις εντολές του  Θεού, έχοντες την αυτοσυνειδησία του δούλου, φοβούμενοι την κόλαση που συνεπάγεται ή παρακοή.



                               του π. Παναγιώτου Γκέζου

  
Νά ἀνακαλύπτουμε τὴν ἀπόλυτη ἀξία τῆς ζωῆς, τὸν Θεό,
 ἀλλά καὶ τὸν ἄνθρωπο ποὺ προέρχεται καὶ καταλήγει σὲ Αὐτόν.

Ο πλούτος είναι
                      όλα όσα μας δίνει η γη για να ζούμε.
Πίσω από τούς φυσικούς νόμους
                                    τη σοφία του Θεού να δούμε.
Δεν υπάρχει καμία φυσική τάξη, που να χωρίζει
τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς,
                    άλλοι χορτάτοι και άλλοι να πεινούν.
Αυτά που μας δίνει η γη δεν ανήκουν μόνο
σε κάποιους,
            που τα μαζεύουν με όποιο τρόπο μπορούν.
    Ὁ Χριστός καλεί τον άνθρωπο να καταλάβει
ότι αυτό που διέπει την κίνηση του κόσμου
 και τη ζωή του ανθρώπου, δεν είναι τα κοσμικά.
Όταν το καταλάβει αυτό, τότε μόνο
   θα μπορέσει να δει τα πράγματα διαφορετικά.
Οι άνθρωποι μιλούμε για δικαιοσύνη,
για Ελευθερία και ειρήνη
                                  και πιστεύουμε ότι όλα αυτά
μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε
και στηριζόμενοι στους δικούς μας αγώνες και
    στις δικές μας δυνάμεις να τα αποκτήσουμε.
        Για τον κοινωνικό και ελεύθερο άνθρωπο,
χαρά είναι αυτή η ίδια η εργασία,
ο κόπος του γυρίζει σ’ αυτόν
          σαν  δίκαιη πληρωμή, του Θεού η ευλογία.
 Όταν όμως ο άνθρωπος  ζει για να δουλεύει
και να αποθηκεύει τον πλούτο, όταν εξαρτά
την ύπαρξή του από τα δικά του αγαθά
                                  και υποδουλώνεται σ’ αυτά,
τότε χάνει τον προορισμό του.
 Ο Χριστός δεν καταδικάζει αυτόν καθαυτό
τον πλούτο, αλλά
       την προσκόλληση της καρδιάς μας σ’ αυτόν.
 Ίσως νομίσουμε ότι τα λόγια αυτά του Κυρίου
     δεν μας αφορούν στην καθημερινότητα μας,
μιας που η πλειονότητά μας
δεν είμαστε πλούσιοι. Ωστόσο,
         ο κίνδυνος να προσκολληθεί η καρδιά μας
στα βιοτικά πράγματα και η φροντίδα μας
στην απόκτηση αγαθών και στην επιδίωξη
                                                              της αφθονίας ,
είναι κοινός για τον κάθε άνθρωπο
                                          της σημερινής κοινωνίας.
Είναι δύσκολο, ακατόρθωτο για τον άνθρωπο
                                                          να ελευθερωθεί
 από τον υλικό πλούτο και τη χλιδή.
    Για κείνον όμως πού το θέλει πραγματικά,
το μπορεί ο Θεός και κάνει τ’ αδύνατα δυνατά.




Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Τερψιθέας Γλυφάδας.


    Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Δύο ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως εορτάζουν αυτή  την μεγάλη Θεομητορική Εορτή: α) ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας και β) ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Βάρης, όπου πλήθος κληρικών και λαϊκών συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις των ως άνω Ιερών Ναών.

  Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου ανήμερα της Εορτής το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Τερψιθέας, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος   προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναλύοντας το θεολογικό νόημα και τη σπουδαιότητα της Εορτής των Εισοδίων της Παναγίας μας. 

  Το πρόσωπο της Παναγίας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο π. Αλέξιος, «...στην Ορθοδοξία τιμάται δεν λατρεύεται, έφερε και αυτή ως άνθρωπος το προπατορικό αμάρτημα, όμως η αφιέρωσή της στον Ναό, το γεγονός που εορτάζουμε σήμερα και εν συνεχεία η συγκατάθεσή της κατά την εορτή του Ευαγγελισμού την κατέστησαν αυτό που ομολογούμε στο Κοντάκιο :
«Ό καθαρότατος Ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος πάστας και Παρθένος...».

    Κλείνοντας ο ομιλητής, ευχήθηκε από καρδιάς εμείς να μιμούμαστε την Παναγία μας, να αγωνιζόμαστε να γίνουμε έμψυχος Ναός Του Θεού, ώστε να εορτάσουμε ευλογημένα Χριστούγεννα καθημερινά.


                

                     Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ορθόδοξη Πνευματική ζωή και πνευματικότητα "survivor".

Ορθόδοξη Πνευματική ζωή και πνευματικότητα "survivor"

ΠΗΓΗ : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κατακλύσει την Ελληνική Τηλεόραση και μάλιστα με υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, τηλεοπτικά προγράμματα τύπου survivor, ελληνικότερα "επιβίωσης".
Σε αυτές τις εκπομπές, βλέπεις τους συμμετέχοντες, να χωρίζονται σε ομάδες και να αγωνίζονται στην αρχή ομαδικά και στο τέλος ατομικά, σε στίβους "μάχης" κάτω από αντίξοες συνθήκες για τα αυτονόητα: τροφή-στέγη-επικοινωνία κ.α. αλλά και για το μεγάλο συνήθως οικονομικό έπαθλο. Εκτός από το αθλητικό κομμάτι, το παιχνίδι έχει να κάνει και με τους χαρακτήρες των συμμετεχόντων, κατά πόσο μπορούν ομαλά να συμβιώσουν με την ομάδα και να προσαρμοστούν ή όχι και γενικότερα με τους υπόλοιπους παίκτες του παιχνιδιού και κρίνονται από αυτό από τους συμπαίκτες τους, αλλά και το κοινό.
Το τηλεοπτικό κοινό, πράγματι δείχνει να παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον, ταυτίζεται ή διαχωρίζεται από την πορεία των παικτών και των ομάδων, εκφράζει την γνώμη του και με την ψήφο του μπορεί να αποφασίσει ποιος συνεχίζει και ποιος αποχωρεί από το παιχνίδι. Κλείνοντας την περιγραφή μας γι αυτού του τύπου εκπομπές, θα ήταν παράληψη να επισημάνουμε ότι εκτός από καθαρά τηλεοπτικό προϊόν, είναι και μαγνήτης διαφημίσεων άλλων εμπορικών προϊόντων που λανσάρονται ως έπαθλα ή ως χορηγοί, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων αλλά και κατά την ώρα των διαφημίσεων όταν η εκπομπή έχει διακοπή.
   Όλα τα παραπάνω τα αναφέραμε, για κάποιους που πιθανόν να μην βλέπουν τηλεόραση ή τουλάχιστον τις συγκεκριμένες εκπομπές, για να έχουν μια εικόνα γι αυτά που θέλουμε να τονίζουμε παρακάτω. Δυστυχώς αυτό το μοντέλο των τηλεοπτικών εκπομπών, έχουν περάσει συνειδητά ή ασυνείδητα, στην πνευματική μας ζωή. Τι εννοούμε θα εξηγήσουμε, αλλά πρώτα προέχει να περιγράψουμε τι είναι ορθόδοξη πνευματική ζωή: Όλοι μας, ως μέλη της Εκκλησίας μας, από την στιγμή της βαπτίσεώς μας, εισερχόμαστε στον πνευματικό στίβο της πραγματικής ζωής, να παλέψουμε εναντίον του παλαιού μας ανθρώπου, τις προσκλήσεις των παθών και της αμαρτίας, που βρίσκονται μπροστά μας ανά πάσα στιγμή και τελικά εναντίον του διαβόλου. Ο αγώνας είναι προσωπικός, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας, ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουμε τον φύλακα Άγγελό μας και με την συνειδητή συμμετοχή μας, έχουμε όλα τα εφόδιά της (Ορθόδοξη Διδασκαλία-Μυστηριακή ζωή-Ορθόδοξη ασκητική) καθώς με την καλλιέργεια των αρετών, μπορούμε να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών, Άγιοι της Εκκλησίας μας, που είναι το αποτέλεσμα της σωτηρίας κατά την επίγεια βιωτή μας.
    Σε όλα τα παραπάνω για την πνευματική ζωή, κρατούμε και υπογραμμίζουμε ότι εμείς προσωπικά αγωνιζόμαστε, όχι κάποιος άλλος. Βλέπουμε ότι η ορθόδοξη ασκητική, σημαίνει ο εκούσιος περιορισμός βιολογικών αναγκών, όπως είναι δια της νηστείας η τροφή, ή δια της αγρυπνίας ο ύπνος κ.α. , για την αγάπη του Χριστού. Τέλος βλέπουμε ότι το "έπαθλο" δεν είναι κάτι οικονομικό-υλικό και δεν γίνεται για την ανθρώπινη δόξα στον "βωμό" της τηλεθέασης.
   Δυστυχώς στις μέρες μας, όλα αυτά δείχνουν να ανατρέπονται. Από που να ξεκινήσουμε και από που να τελειώσουμε...; Έχουμε κάνει μια πνευματική ζωή όχι ενότητας, ούτε καν συναγωνιστικότητας, αλλά καθαρά ανταγωνιστικότητας σαν τα reality shows τύπου survivor, με πνευματικό ένδυμα. Άλλο πραγματικότητα όμως, άλλο ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, όπως και άλλο πνευματικότητα και άλλο ψευδαίσθηση της πνευματικότητας. Πλέον υπάρχει το "survivor" Ενορία εναντίον Ενορίας, Μητρόπολη εναντίον Μητρόπολης, ανταγωνιζόμαστε στα δελτία τύπου των πολλών εκκλησιαστικών σελίδων ενημερώσεως και ιστολογίων, για το ποιος έχει να δείξει καλύτερο πνευματικό έργο, πιο ωραίο επιτάφιο, ή έχει μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου κατά τις ιερές ακολουθίες ή δραστηριότητες και εκδηλώσεις από τους άλλους. Τα πράγματα γίνονται πιο τραγικά, αν συγκρίνουμε (όπως συνήθως γίνεται) ποιος Μητροπολίτης είχε περισσότερους Μητροπολίτες στα ονομαστήριά του, από άλλον συνονόματο Μητροπολίτη, ή στους Ιερείς ποιος φορούσε καλύτερη στολή ή καλύτερο σταυρό και επιγονάτιο από άλλον...!
Άλλη μια τραγική διαπίστωση, είναι ότι πλέον ο κόσμος στις μέρες μας δεν αγωνίζεται ακριβώς ο ίδιος, αρκείται να είναι ακροατής και ακόλουθος στις ομιλίες του Γέροντος-πνευματικού του. Ο πιστός πλέον αρκείται να γνωρίζει ότι κάνει αγώνα ο γέροντας και πλέον ανήκω στη δική του ομάδα και είμαι "αντίπαλος" από την άλλη ομάδα της διπλανής Ενορίας που έχει άλλον Γέροντα. Φυσικά αν υπάρχει και κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος και τολμήσει να επισημάνει αυτές τις παρεκτροπές, στην καλύτερη περίπτωση έφυγε "προτεινόμενος προς αποχώρηση" εκτός ομάδος Γέροντος και κατά συνέπεια Ενορίας, από το περιβάλλον του Γέροντα.
 Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλες παρεκτροπές και αντιστοιχίες του τηλεοπτικού survivor με τις σύγχρονες τάσεις πνευματικής ζωής αλλά δεν έχουμε δυστυχώς το χώρο να αναφέρουμε άλλα. Με αυτό που θέλουμε όμως να κλείσουμε είναι ότι ο Χριστός έγινε ένας από εμάς, έπαθε, σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε ώστε η δικιά μας ζωή, να μην είναι πλέον απλά επιβίωση αλλά όντως ζωή...! Εμείς βαλθήκαμε με την πορεία μας και την συμπεριφορά μας, την πραγματική ζωή που μας χαρίστηκε να την κάνουμε απλά επιβίωση και ¨ο θάνατός σου η ζωή μου"...! Ας αλλάξουμε πορεία όσο είναι ακόμη καιρός! 

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή