Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Αναμνήσεις-εντυπώσεις από τo προσκύνημα, στην Κριμαία που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2011, από τη Μητρόπολη Πειραιώς και συμμετείχε ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.



Στις 7 Ιουνίου η πρώτη επίσκεψη έγινε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Αγίου Λουκά, στη Συμφερούπολη, όπου τελέστηκε ενώπιον του Σκηνώματος του Αγίου Λουκά, Ιερά Παράκληση, υπέρ υγείας και ενισχύσεως όλων των προσκυνητών απο την Ελλάδα. Στην συνέχεια πήγαμε στη νότια Κριμαία, Γιάλτα (στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, στον Ελληνικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου και στην παραλία της Γιάλτας) και Λειβαδιά (όπου έγινε η διάσκεψη της Γιάλτας, Λευκό Παλάτι).

Στις 8 Ιουνίου αναχωρήσαμε, για την δυτική πλευρά της Κριμαίας. Επισκεφτήκαμε τον Τάφο του Αγίου Λουκά, το Μοναστήρι Ίνκερμαν, τη Σεβαστούπολη, το Πανόραμα, τον μεγαλοπρεπή (διώροφο) Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου, την αρχαία Χερσώνα, το Βαπτιστήριο, που ο Άγιος Βλαδίμηρος βάπτισε χιλιάδες πιστούς, και φεύγοντας επισκεφτήκαμε τον περίφημο Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Σεβαστούπολη.

Στις 9 Ιουνίου πήγαμε προς την ανατολική πλευρά της Κριμαίας. Επισκεφτήκαμε την πόλη Θεοδοσία (την παλαιά και νέα), το Μουσείο με τις εντυπωσιακές θαλασσογραφίες του Αϊβαζόφσκι, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου η Ηγουμένη της Μονής μετά την υποδοχή και την ξενάγηση, μας παρέθεσε γεύμα. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Σεβ. Μητρ. Γλυφάδας κ. Παύλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος- Αγίου Λουκά, μαζί με τους κληρικούς εξ Ελλάδος, για τους Έλληνες προσκυνητές.

Στις 10 Ιουνίου το απόγευμα παρακολουθήσαμε τον πανηγυρικό Εσπερινό, τους Χαιρετισμούς του Αγίου Λουκά, την Αρτοκλασία και τον Όρθρο, κατά την Σλαβική παράδοση.

Στις 11 Ιουνίου το πρωί συμμετείχαμε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στην Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά στην οποία έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητρ. Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος, ο Σεβ, Μητρ. Γλυφάδας κ. Παύλος καθώς και κληρικοί απο την Ελλάδα και την Κριμαία. Κατά την διάρκεια της Λιτανείας έγινε κάτι πολύ συγκινητικό, η Ύψωση του Ιερού Λειψάνου, με σχετικές Δεήσεις απο τον Μητροπ. κ. Λάζαρο. 

Όλο το προαύλιο του Ναού ήταν στρωμένο με πέταλα απο τριαντάφυλλα και συνεχώς εράνετο το Ιερό Λείψανο απο λουλούδια.

Μετά το πέρας των Ακολουθιών παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην Τράπεζα της Μονής, απο τον Μητροπολίτη κ. Λάζαρο, για τον Πρωθυπουργό της Κριμαίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Υγείας, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κίεβο, τους Κληρικούς και προσκυνητές ιατρούς. Έγιναν προσφωνήσεις με προπόσεις απο τους Αρχιερείς, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και απο τον Αντιδήμαρχο Παιανίας, επιδίδοντας την περγαμηνή για την απόφαση του εν λόγω Δήμου, περί της ανακηρύξεως του Μητροπολίτου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρου ως επιτίμου Δημότου. Στις ευχές που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι παραπάνω αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρωθυπουργός της Κριμαίας τόνισε για την Ελλάδα, ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού και ευχήθηκε γρήγορα η Ελλάδα να βγεί απο την κρίση, κρατώντας τις παραδόσεις της, που είναι οι ρίζες της. Ο Μητροπ. Γλυφάδας κ. Παύλος με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε διεξοδικώς για τον σκοπό, που για δεύτερη φορά έρχεται στην Συμφερούπολη, ως ευγνώμων, προς τον Άγιο Λουκά, ο Οποίος με τις πρεσβείες Του εθαυματούργησε ο Κύριος, σε σοβαρό πρόβλημα υγείας του, το 2007. Το 2010, ο  Μητροπ. Παύλος ετέλεσε στο Πανόραμα Βούλας τα Θυρανοίξια Παρεκκλησίου, προς τιμή του Αγίου Λουκά, εις ένδειξη απείρου ευγνωμοσύνης του, για όσα ο Άγιος του προσφέρει.

Το απόγευμα ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο, οπλισμένοι πνευματικά, απο τα όσα είδαμε, ακούσαμε, βιώσαμε και ψιλαφίσαμε δοξολογώντας τον Θεό και ευχαριστώντας τον Άγιο Λουκά, που με τις πρεσβείες Του, επιστρέψαμε σώοι και αβλαβείς, εις τα ίδια. Το εν λόγω προσκύνημά μας διοργανώθηκε άψογα, απο την Ιερά Μονή Σαγματά και την Πειραϊκή Εκκλησία, με υπευθύνους τον Καθηγούμενο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο και τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο, τους οποίους ευχαριστούμε βαθύτατα.

                        Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή