Το «ιερό» beach party στο Καβούρι με μουσική και φωτιές (ΠΗΓΗ: Δημοκρατία)
Μια πρωτότυπη καλοκαιρινή συνάντηση νέων πραγματοποιήθηκε στην παραλία του μικρού Καβουρίου Βουλιαγμένης πριν από λίγες ημέρες. Δίπλα στο κύμα, με μια φωτιά στο κέντρο να φωτίζει τα πρόσωπα των παρευρισκομένων και με θέα τα υπέροχα αστέρια του αττικού ουρανού, νέοι άνθρωποι από τρεις ενορίες του Λεκανοπεδίου (Αγία Σοφία Ψυχικού, Μεταμόρφωση Σωτήρος Βύρωνος και Κοίμηση Θεοτόκου Βούλας) πέρασαν τρεις και πλέον ευχάριστες ώρες, χαλάρωσαν και άφησαν μακριά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αλλά και το άγχος των (ψυχοφθόρων) εξετάσεων.
Εχοντας στη συντροφιά τους τρεις υπευθύνους νεότητας των ενοριών, άκουσαν ελληνική έντεχνη και επιλεγμένη λαϊκή μουσική, διασκέδασαν και έγιναν όλοι μια μεγάλη παρέα. Από το αμιγώς καλοκαιρινό σκηνικό δεν έλειπαν, φυσικά, το φαγητό και τα άφθονα δροσιστικά ποτά. Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η εν λόγω εκδήλωση, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι οι νέοι διψούν για τέτοιες πρωτοβουλίες, ζητώντας επίμονα την παρουσία των κληρικών στην παρέα τους. Ζήσαμε από κοντά αυτές τις πολύ όμορφες στιγμές, που μας χάρισαν αξέχαστα συναισθήματα.
«Με τον π. Γεώργιο και π. Νεκτάριο γνωριζόμαστε από λαϊκοί και, επειδή δεν θέλαμε να χάσουμε την επαφή μας, αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού αυτήν τη συνάντηση. Με αφορμή τη δική μας γνωριμία (των ιερέων), έρχονται εδώ νέοι από διάφορες περιοχές και αλληλογνωρίζονται. Ειδικά τώρα που είμαστε σε περίοδο εξετάσεων είναι μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσουν» τονίζει στη «δημοκρατία» ο π. Αντώνιος Χρήστου (υπεύθυνος νεότητας Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας), ένας ιερωμένος που «μιλάει» στη γλώσσα των νέων. Από την πλευρά του, ο π. Νεκτάριος Κουτρουμάνης (υπεύθυνος νεότητας Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βύρωνος) συμπληρώνει αναφερόμενος στο ευαίσθητο θέμα των σχέσεων της νεολαίας: «Το κυρίως πρόβλημα είναι οι μεταγαμιαίες σχέσεις. Ερχονται πολλοί (νέοι) θέτοντάς μου το ερώτημα πώς θα κρατήσουν μια σχέση, γιατί κλονίζεται, γιατί οι παλιοί με ένα προξενιό κρατούσαν εξήντα χρόνια γάμου, ενώ τώρα όλα εξανεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες; Φταίει ο ναρκισσισμός, μας έχουν καλομάθει-κακομάθει οι γονείς να είμαστε μια “μαύρη τρύπα” που ρουφάει τη ζωή των άλλων. Φταίει ο κτητικός εγωισμός, όταν ο άνθρωπος θέλει να παίρνει τα πάντα και να μη δίνει τίποτε».
Το κέφι συνεχίστηκε μέχρι αργά τη νύχτα, με τους ερασιτέχνες οργανοπαίκτες-μουσικούς να δίνουν μια μικρή παράσταση κλέβοντας τις εντυπώσεις. Τα αλλεπάλληλα υπέροχα τραγούδια της εγχώριας μουσικής σκηνής δημιούργησαν ψυχική ανάταση και ευεξία, ενώ προσέγγισαν και αρκετούς που έτυχε να κάνουν έναν παραθαλάσσιο περίπατο στην κοντινή περιοχή. Για την ιστορία, κιθάρα έπαιξε ο Αιμιλιανός Μεταξάς και μπουζούκι ο Σωτήρης Ξελές, ενώ με τις φωνές τους (εναλλάξ) «ταξίδεψαν» και ενθουσίασαν τους τυχερούς παρευρισκόμενους. Αρκετοί, μάλιστα, πήραν θάρρος και συνόδεψαν (με δικά τους μουσικά όργανα) τους δύο προαναφερθέντες.
Στο περιθώριο της βραδιάς μιλήσαμε με τον π. Γεώργιο Χριστοδούλου (υπεύθυνο νεότητας Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ψυχικού) για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και πώς μπορούν να τα ξεπεράσουν. «Υπήρξε περίπτωση παιδιού στη σύναξή μας που ταλαιπωρούνταν με τα ναρκωτικά. Χρειάζεται συνεχής επίβλεψη, αλλά και συνεχής ενασχόληση μαζί του. Η εξάρτηση δημιουργεί πολύπλοκα προβλήματα στην ψυχή του και μέχρι να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται υπέρβαση στη στήριξή του. Παράλληλα με την πνευματική ζωή από την πλευρά της εκκλησίας, βρίσκονται και οι μονάδες και οι τρόποι απεξάρτησης από την πλευρά της επιστήμης. Με πολλή προσπάθεια μπορέσαμε να τον βοηθήσουμε. Επιβάλλεται όμως συνεχής παρακολούθηση, γιατί υπάρχουν κακόβουλοι άνθρωποι που δεν θα τον αφήσουν ήσυχο…» μας ανέφερε.
«Η Εκκλησία είναι ζωή!»
Σε ορισμένους που λένε ότι η Εκκλησία απευθύνεται στην τρίτη ηλικία απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια η 26χρονη Ιωάννα Λ. «Αρκετοί έχουν συνδέσει λανθασμένα την Εκκλησία με τον φόβο του επερχόμενου θανάτου των ηλικιωμένων ανθρώπων. Η Εκκλησία δεν έχει σχέση με αυτό, είναι ζωή. Αν το δούμε έτσι, περισσότερο ταιριάζει στους νέους. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχω ταξιδέψει αυτοί που πηγαίνουν στην εκκλησία είναι νέοι. Ακόμα και στα Ιεροσόλυμα που έχω βρεθεί το Πάσχα, αν εξαιρέσουμε εμάς τους Ελληνες, η πλειονότητα των άλλων επισκεπτών είναι νεολαία», ενώ ο Ιωάννης Κουμανάκος υπογραμμίζει την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε αυτές τις συνευρέσεις. «Τέτοιες ενέργειες, όπως η σημερινή, βοηθούν στη χωρίς διακρίσεις προσέγγιση των νέων και στη γνωριμία τους σιγά σιγά με τους ιερείς. Αλλωστε, όπως έλεγε -ως γνωστόν- και ο μακαριστός Χριστόδουλος “ελάτε όπως είστε”. Επειτα μπορούν οι πατέρες με τον τρόπο τους και με το έργο τους να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να αποβάλουν τις κακές τους συνήθειες (αν έχουν)».
Αντώνης Μακατούνης