Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : Άλλο ένα «φρούτο» της εποχής μας!

 


του π. Αντωνίου Χρήστου



Αγαπητοί Αναγνώστες στο σημερινό άρθρο μας, θα ασχοληθούμε με ένα σύγχρονο φαινόμενο, με παλιές όμως (ως και αρχαίες) θα λέγαμε καταβολές! Θα μιλήσουμε για όλους αυτούς που επώνυμα ή ακόμη χειρότερα ανώνυμα, κρύβονται πίσω από ένα προφίλ που σκοπό έχει να κρίνει και να αποδομήσει τους πάντες και τα πάντα! Είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε συναντήσει συχνά τέτοιους στα δικά σας προσωπικά προφίλ (όσοι βέβαια διαθέτετε λογαριασμό σε social media) και ίσως και κάποιοι από εσάς έχετε μπει στο πειρασμό να έχετε υιοθετήσει αυτό τον ρόλο «σταυροφορίας»!  Αξίζει όμως; Σε αυτό θα απαντήσουμε εσείς απλά ακολουθήστε μας!

Καταρχήν πριν περιγράψουμε και σχολιάσουμε το φαινόμενο, αξίζει να θυμηθούμε μία βασική αρχή στην ορθόδοξη πνευματικότητα που όμως καθημερινά καταπατούμε με ολέθριες πνευματικές συνέπειες που θέτουν σε αμφιβολία και την ίδια μας την σωτηρία! Είναι η αμαρτία της κατάκρισης! Ο ίδιος ο Κύριος είναι σαφής : «Μην κατακρίνετε για να μην κατακριθείτε,  γιατί με όποιο τρόπο κρίνετε μ’ αυτόν θα κριθείτε και μ’ όποιο μέτρο μετράτε μ’ αυτό θα μετρηθείτε κι εσείς.  Γιατί βλέπεις το αγκαθάκι μέσα στο μάτι του αδελφού και δε νοιώθεις το δοκάρι που έχεις μέσα στο δικό σου μάτι;  Ή πως θα πεις στον αδελφό σου: «Άσε με να σου βγάλω το αγκάθι από το μάτι σου», ενώ φαίνεται το δοκάρι μέσα στο δικό σου μάτι;  Υποκριτή βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα δεις καθαρά για να βγάλεις και το αγκάθι από το μάτι του αδελφού σου». (Ματθ. 7, 1-5)! Φυσικά δεν είπαμε να μην έχουμε κρίση να αξιολογήσουμε κάποιον ποιος πράττει ή πρεσβεύει σωστά ή λανθασμένα! Εννοούμε να κάνουμε διάκριση των προσώπων (που όλοι είμαστε εν δυνάμει Άγιοι) και των έργων και των λόγων των προσώπων (που μπορεί να είναι λανθασμένα, αιρετικά ή αμαρτωλά και οφείλουμε να μην υιοθετούμε και πράττουμε και εμείς) !

Αφού έχουμε υπόψη μας τα παραπάνω, όλοι έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι μέσω των  μέσων κοινωνικών δικτύων όλα αυτά τα ξεχνάμε και με θράσος, αυθάδεια, αναίδεια, υβριστική και μηδενική διάθεση! Πολλές από αυτές τις επιθέσεις είναι συντονισμένες από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή παρέες εναντίον άλλων με αποτέλεσμα να γίνονται ακρότητες που δεν μένουν μόνο μέσα σε λεκτικά πλαίσια, αλλά γίνεται ένας συστηματικός εκβιασμός που πολλές φορές καταλήγει σε συμπλοκές, ξυλοδαρμούς ακόμη και δολοφονίες! Όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν συμφωνώ με αυτά που διάβασα ή είδα από τα προσωπικά προφίλ κάποιου!

Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία υποτίθεται επίσης ότι έχουμε, όλοι μπορούν και να υποστηρίζουν ότι θέλουν και όταν ιδιαίτερα είναι αναρτήσεις μέσω προσωπικών προφίλ και λογαριασμών και όχι σε κάποια δημόσια συζήτηση.  Εμείς οι υπόλοιποι, μπορεί να διαφωνούμε ακόμη και ριζικά με ότι διαβάσαμε, ίσως το θεωρήσαμε ότι μας θίγει κι όλας! Φυσικά και μπορούμε να εκφράσουμε την διαφωνία μας αλλά με ήπιο, νηφάλιο και σωστό τρόπο! Αν γίνομαι χειρότεροι στη πράξη από αυτά που καταγγέλλουμε τότε ποιο είναι το όφελος και σε τι ακριβώς θεωρούμε ότι υπερτερούμε;

Δεν αρκεί λοιπόν να έχουμε δίκιο, δεν αρκεί ένας που αρθρογραφεί και ποστάρει μια θέση σε μια ανάρτηση ή σε ένα βίντεο να είναι λάθος! Οφείλουμε κυρίως να μη ξεχνάμε την ενότητα, να έχουμε διάκριση και να προσέξουμε το ύφος και τον τρόπο που θα πούμε την ενστάσεις μας και τις διαφωνίες μας! Αυτό είναι υγεία! Αλλοίμονο να έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και να τις εκφράζουμε με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο πρέπει να προσέχουμε και στα θέματα πίστεως! Εμείς οι Χριστιανοί εκτιθέμαστε συχνά γιατί μας προκαλούν διάφοροι άπιστοι, άθεοι, χλιαροί Χριστιανοί κ.α. και εμείς με φανατισμό και με τόσο άκομψο και ακατάλληλο τρόπο θεωρούμε ότι υπερασπιζόμαστε την πίστη μας! Η σιωπή και η προσευχή ίσως είναι η καλύτερη αντιμετώπιση από το να εκτοξεύουμε ύβρεις και προσβολές «στο όνομα του Χριστού»! Πιο αντίφαση και υποκρισία δεν μπορείς να δει και να υιοθετήσει κανείς!  

Πηγή : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή