Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Mε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η Συναυλία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, του Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας . Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, στα πλαίσια των Πανηγυρικών Εκδηλώσεων του Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε Συναυλία  Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με τη συμμετοχή του κ. Γρηγορίου Νταραβάνογλου (Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας) και του κ. Φώτιου Γιαννακάκη (Άρχων Πρωτοψάλτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως) συνοδευόμενοι από χορό ισοκρατών.

  Τους ύμνους προλόγισε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, δίνοντας ενδιαφέροντες υμνολογικές πληροφορίες των ύμνων που αποδόθηκαν αλλά και σημαντικές λεπτομέρειες του εκκλησιαστικού τυπικού που ακολουθείτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Την Εναρκτήριο εισαγωγική ομιλία της Εκδηλώσεως έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του  Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας π. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, ο οποίος  μίλησε για την Εκκλησιαστική Μουσική και τη γενική και θεολογική χρήση της στη λατρεία της Εκκλησίας. 

   Το Μουσικό Πρόγραμμα που αποδόθηκε ήταν το εξής :
1.     Απολυτίκιο της Εορτής των Εισοδίων και του Αγίου Φανουρίου.
2.     Υπακοή-Αναβαθμοί –Α΄ Ωδή Κανόνος (Β΄ Ήχος)
3.     Ευλογητάρια αργά 1ο και 3ο «Δόξα και νυν Αλληλούια».
4.     Καταβασίες Χριστουγέννων (αργές) :
α. «Χριστός γεννάται…», β. «Έσωσε λαόν…», γ. «Θεός ων ειρήνης…», δ. «Τω παντάνακτος…» .
5. Μεγαλυνάρια (4 τροπάρια) «Εκ των δικαίων προήλθεν…».
6. Καταβασία αργή «Μυστήριον ξένον…».
7. Εξαποστειλάριο Αναστάσιμο και εορτής Εισοδίων.
8. «Πάσα πνοή…» (γ΄ ήχος), «Αινείτε…» (αργό).
9. «Εις το μνήμα σε επεζήτησεν…» (εκ των αίνων, γ΄ ήχος).
10. Δοξαστικό εορτής Εισοδίων.
11. Δοξολογία (άγια) 6 στίχοι.
12. ΑΝΑΕΝ (αργό μάθημα).
13. Κοινωνικό Χριστουγέννων.
14. Καλοφωνικός Ειρμός.
15. Φήμη Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. κ. ΠΑΥΛΟΥ.

 Στο τέλος της Εκδηλώσεως ο π. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για τη πραγματοποίηση της, τον κ. Νταραβάνογλου και τον κ. Γιαννακάκη, τον π. Σεραφείμ Φαράσογλου, τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αλέξιο Ψωΐνο  αλλά και όσους κληρικούς και λαϊκούς τίμησαν με τη παρουσία τους την Εκδήλωση.              Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως