Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Με επιτυχία και κατάνυξη η 10η εκδήλωση προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.


Την Κυριακή 16/12/2012 και ώρα 6.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, παρουσία του Ποιμενάρχου της κ. Παύλου,  των Κληρικών και μεγάλου ακροατηρίου.

   Κατ αρχάς τον λόγο πήρε ο  Σταυροφόρος Οικονόμος
π. Γεώργιος Γαντζός, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρκίζης και Υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ο οποίος είπε λίγα εισαγωγικά για το πρόγραμμα της Εκδηλώσεως και έδωσε το λόγο στον ομιλητή Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σκιαδαρέση, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εφημέριο του Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Άνω Ηλιουπόλεως Θεσσαλονίκης, της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως.

Ο ομιλητής,  με την παρουσίαση διαφανειών, ανέπτυξε το θέμα : «Αισθητική και Θεολογική προσέγγισις της Εικόνος των Χριστουγέννων».

   Μετά το τέλος της ομιλίας, ο πολυπληθής χορός της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, απέδωσε Ύμνους των Χριστουγέννων, υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής  κ. Διονυσίου Ηλιοπούλου.

 Τη σχετική  προλόγιση  των ύμνων, με σαφείς λειτουργικές και υμνολογικές αναφορές, έκανε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Θωμόπουλος, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Βούλας και Υπεύθυνος του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι ύμνοι που αποδόθηκαν μελωδικά και με συντονισμό  από τη χορωδία ήταν οι εξής:
1. « Ἡ Παρθένος σήμερον… (Κοντάκιον της Εορτής, Ήχος Γ΄).
2. α.«Χριστός γεννάται…», β. «Μεγάλυνον ψυχή μου….», «Μυστήριον ξένον…» (Α΄ και Θ΄ Ωδή του Κανόνος των Χριστουγέννων, Ήχος Α΄)

3. «Βηθλεέμ ετοιμάζου…» (Ιδιόμελο της Α΄ Ώρας,  Ήχος πλ. Δ΄) 
4. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί….» (Κάθισμα Χριστουγέννων Ήχος Δ΄)
5. «Τα σύμπαντα σήμερον…» (Ήχος Β΄)  και «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» (Ιδιόμελα του Όρθρου των Χριστουγέννων μετά από τον Ν΄ Ψαλμό…» Ήχος πλ. Β΄)
6. Επεσκέψατο ημάς… (Εξαποστειλάριο της Εορτής Ήχος Γ΄).
7) α) «Λαθών ετέχθης…» και β)  «Ανέτειλας Χριστέ» (Τροπάρια των προφητειών του Εσπερινού των Χριστουγέννων, Ήχος πλ. Β΄ ειρμολογικός).
8. Τι σε προσενέγκωμεν Χριστέ... (Ιδιόμελον Εσπερινού, Οκτάηχον)

9. α. «Ευφραίνεσθε δίκαιοι…» β. «Ο Πατήρ ηυδόκησεν…» (Στιχηρά Ιδιόμελα των Αίνων , Ήχος Δ΄, λέγετος).
10. «Δόξα… Ότε καιρός, (Δοξαστικόν των Αίνων των Χριστουγέννων (Ήχος πλ. Β¶)
11. Η Γέννησίς σου… (Απολυτίκιον Χριστουγέννων, Ήχος Δ΄)

   Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της χορωδίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος επέδωσε τα πτυχία και τα διπλώματα  των πτυχιούχων Σπουδαστών της Σχολής κατά το προηγούμενο Ακαδημαϊκό έτος.

 Στη συνέχεια  ο Μητροπολίτης μας, έκλεισε την εκδήλωση  ευχαριστώντας εγκαρδίως τον ομιλητή π. Ιωάννη Σκιαδαρέση για όσα ωραία μας είπε και για τον κόπο που έκανε να έλθει στη Μητρόπολή μας, παρά τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του.

Στη συνέχεια  του λόγου του, ευχαρίστησε τα μέλη της χορωδίας, τους σπουδαστές, τους καθηγητές και τον Διευθυντή της Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Διονύσιο Ηλιόπουλο για την προσφορά τους επί σειρά ετών, καθώς και τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό. Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με την ευχή σε όλους για «Ευλογημένα Χριστούγεννα με Χριστό».

                                                                               
                Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή