Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Γλυφάδας Παύλος στο ΑΓΙΟΡ. ΒΗΜΑ: Αδιανόητο να διδάσκεται το Ισλαμ στη Θεολογική-Διάλογος με τους Καθολικούς μόνο αν καταργήσουν την Ουνία.


  •    ΠΗΓΗ : agioritikovima
Γλυφάδας Παύλος στο ΑΓΙΟΡ. ΒΗΜΑ: Αδιανόητο να διδάσκεται το Ισλαμ στη Θεολογική-Διάλογος με τους Καθολικούς μόνο αν καταργήσουν την Ουνία
Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη-Μέρος B΄
"Θα μπορούσε να συνεχισθεί ο διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών εφόσον η Παπική Εκκλησία καταργούσε την Ουνία" τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο "ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας,Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος σχολιάζοντας και την τελευταία επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι. 
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του ο Μητροπολίτης Παύλος σχολιάζει επίσης το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική του ΑΠΘ θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, μιλάει για τον πόλεμο που γίνεται εις βάρος της Εκκλησίας, για τις εμπειρίες του από το Άγιον Όρος και βεβαίως για την προετοιμασία για την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. 
Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:  
8/-Την προηγούμενη χρονιά πολλά ήταν εκείνα τα γεγονότα τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στους πιστούς. Πέραν από αντιρατσιστικό νομοθέτημα και την καύση των νεκρών, εντάσεις δημιούργησαν θέματα όπως η αργία της Κυριακής, το σύμφωνο συμβίωσης, το μάθημα των Θρησκευτικών, η δημοπράτηση του τεμένους... Πιστεύετε πως υπάρχει ένας υπόγειος πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας στη χώρα μας; Η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε τις "δοκιμασίες";
Ο πόλεμος κατά της Εκκλησίας, θα έλεγα πως είναι εμφανής, αφού δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η πολιτεία έφερε την Εκκλησία σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση με νομοθετήματα, για τα θέματα που προαναφέρατε τα οποία κλήθηκε να ψηφίσει.Εμείς ως Εκκλησία προσευχόμαστε υπέρ της σωτηρίας της Πατρίδος και του λαού μας.Εκτιμώ πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όλοι οι μητροπολίτες αλλά και όλοι οι κληρικοί μας, αυξάνουμε καθημερινώς τους ρυθμούς της διακονίας μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του ποιμνίου μας. 
Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στους κληρικούς, στους παπάδες μας, τονίζοντας πως δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα και πολλές φορές κάτω από αντίξοες κοινωνικά συνθήκες.
9/-Πολύς κόσμος ενδεχομένως δεν γνωρίζει πως είστε τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις μέρες που διανύουμε σε μια άλλη σχολή του ΑΠΘ, τη Θεολογική, ετοιμάζεται να ιδρυθεί τμήμα Ισλαμικών Σπουδών. Πως το σχολιάζετε;
Απ. : Θεωρώ αδιανόητο κάτω από τη στέγη στην οποία διδάσκεται η Ορθόδοξη Δογματική, η Ερμηνεία της Αγίας Γραφής, η Εκκλησιαστική ιστορία που περιλαμβάνει και τις επί αιώνας διώξεις των Ορθοδόξων Χριστιανών από το Ισλάμ, να διδάσκεται και η θρησκεία του Ισλάμ.
Θέτω επίσης τέσσερα ερωτήματα:
Πρώτον: Θα υπάρξη κάτι ανάλογο από ισλαμικής πλευράς και στα κράτη που κυριαρχεί η θεοκρατία του Ισλάμ; Θα ιδρυθούν δηλαδή και εκεί Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές;
Δεύτερον: Πότε επιτέλους θα επαναλειτουργήσει η υπάρχουσα Θεολογική Σχολή της Χάλκης;
Τρίτον: Το κοράνιο, δηλαδή το βιβλίο του Ισλάμ, στην χώρα μας κυκλοφορεί ελεύθερα. Στις χώρες που επικρατεί η θρησκεία του Κορανίου θα υπάρξει ελεύθερη διακίνηση της Αγίας Γραφής;
Τέταρτον: γιατί η Πολιτεία δεν δίνει δωρεάν και την Καινή Διαθήκη (ιδιαίτερα στις Εκκλησιαστικές Σχολές) όπως πράττει και με το Κοράνιο το οποίο διαθέτει δωρεάν στους μουσουλμάνους;
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με κάθε προσπάθεια ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών.
10/ :Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι η νέα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο. Αντιδράσεις υπήρξαν πολλές. Ποιες είναι οι δικές σας απόψεις και ειδικά για τις επαφές των δύο ανδρών και για τους διαλόγους Ορθοδόξων & Ρωμαιοκαθολικών;
Απ: Οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες μας έχουν αποφανθεί δια των Οικουμενικών Συνόδων, για αυτά τα κανονικά και εκκλησιολογικά θέματα και η συμμόρφωση προς τις επιταγές αυτών των Ιερών Κανόνων είναι υποχρεωτική και ανυπέρθετη.
Κατά τούς Θείους καί Ιερούς Κανόνας οι αιρετικοί θεωροῦνται ότι είναι εκτός της Μιᾶς Ἁγίας Καθολικής καί Ἀποστολικής Ἐκκλησίας. Μέ αὐτούς δηλαδή δέν ἐπιτρέπεται ἡ ἐκκλησιαστική κοινωνία.
Θα μπορούσε να συνεχισθεί ο διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών εφόσον η Παπική Εκκλησία καταργούσε την Ουνία, που αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για την άλωση της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.
Είναι σωστό σε αυτούς τους διαλόγους να παρίστανται και Ουνίτες εκπρόσωποι; Στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, υπάρχει η εκκλησία των Ουνιτών και δύσκολα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει αυτή την αιρετική εκκλησία, αυτή την πλάνη.
Σε τι βοηθά η ύπαρξις της Ουνίας; Ακόμη: Αν δεν ωφελούν οι διάλογοι Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να υπάρχουν οι διάλογοι Χριστιανών και ετερόθρησκων.

11/-Ποιές είναι οι εμπειρίες σας από το Άγιον Όρος;
Απ: Από το 1965 επισκέπτομαι το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος. Πάντα επιστρέφω οπλισμένος πνευματικά, για να συνεχίσω την διακονία μου. Θαυμάζω και επαινώ τους μοναχούς για την άσκησή τους και γενικά για τον πνευματικό τους αγώνα προκειμένου να τηρήσουν τα όσα υπεσχέθηκαν κατά την κουρά τους.
Συνδέομαι πνευματικά με το Άγιο Όρος και ιδιαίτερα με την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου αφού ο αδελφός του πατέρα μου που έφυγε ως πρόσφυγας από την Μικρά Ασία το 1922 στη Σύρο, μετά από λίγα χρόνια επήγε στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και εκάρη μοναχός.
Από τότε έμεινε για πάντα στο Περιβόλι της Παναγιάς.
Οι δεσμοί μου με την Αθωνική Πολιτεία είναι ισχυροί και ακλόνητοι, αφού κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τα τελευταία έτη, άγω τα ονομαστήριά μου στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου.
Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους Πατέρες και τους μοναχούς.
12/-Σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Ποια πρέπει να είναι τα εφόδια του κάθε Χριστιανού για να γιορτάσει Χριστούγεννα με Χριστό και όχι μόνο με γιρλάντες;  
Απ.: Τα Χριστούγεννα είναι η ημέρα που η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα γέννηση του Υιού του Θεού εκ της Υπεραγίας Θεοτόκου, εκ Πνεύματος Αγίου στο σπήλαιο της Βηθλεέμ της Ιουδαίας επί Καίσαρος Αυγούστου. Από τότε δε, αρχίζει και η εκκλησιαστική μας ιστορία.
Το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του κόσμου, η Γέννηση του Θεανθρώπου, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής μας στην Εκκλησία που αποτελεί τον «στύλο και το στήριγμα της αλήθειας». Εκεί, Θεοπρεπώς, να εφοδιαστούμε με πίστη και ελπίδα και να ζήσουμε την αναγέννησή μας. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας είναι γεμάτα Χριστό.
Ας προετοιμαστούμε λοιπόν όσο καλύτερα μπορούμε, δια της εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας, για τα πνευματικά Χριστούγεννα, που θα φωτίσουν τις ψυχές μας
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή