Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ο π. Ματθαίος Χάλαρης στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας.





Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 9.00 μ.μ. μετά την  Ακολουθία του Αποδείπνου , στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, μίλήσε, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του Ομώνυμου Δήμου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Χριστούγεννα – Η Συμβολή των Προφητών».

  Στην αρχή ο π. Ματθαίος τόνισε την σημασία της Σαρκώσεως Του Λόγου για την σωτηρία της ανθρωπότητας και για τον  κάθε άνθρωπο προσωπικά. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, έκανε αντιπαραβολή με την αντίστοιχη πίστη και προσέγγιση των Χριστουγέννων από τους Ρωμαιοκαθολικούς και Προτεστάντες, επισημαίνοντας την  υπεροχή της ορθόδοξης πίστης. Μετά προχώρησε στον ορισμό της προφητείας και την συμβολή των Προφητών, ως όργανα Του Θεού, στο Σχέδιο της Θείας Οικονομίας Του. Στη συνέχεια προχώρησε με αναφορές στους κυριότερους προφήτες ως προς την Γέννηση του Σωτήρος Χριστού και τις προφητείες τους γι’ αυτήν. Ο Προφήτης Μιχαίας είχε προσδιορίσει τον τόπο που θα γεννηθεί την Βηθλεέμ. Ο Προφήτης Δανιήλ τον ακριβή χρόνο που θα γεννηθεί, τονίζοντας ότι ο Διονύσιος ο Μικρός, έχει κάνει λάθος στον υπολογισμό του τόσο κατά μία Ολυμπιάδα, όσο ότι δεν υπάρχει σημείο 0 ως προς την γέννηση του Χριστού, αλλά -1 και +1 χρόνος. Άρα η γέννηση του Σωτήρος έγινε τουλάχιστον στο 6 με 7 προ Χριστού. Κανονικά σήμερα  βρισκόμαστε τουλάχιστον στο 2015. Ο Προφήτης Ησαΐας, μας τόνισε τον τρόπο που θα έρθει ο Χριστός, από την Παναγία μας Παρθένο και το Άγιο Πνεύμα και γι΄ αυτό ονομάστηκε ως ο 5ος των Ευαγγελιστών. 

  Η ομιλία του π. Ματθαίου συνεχίστηκε, με την αναφορά του στον Αστέρα της Γεννήσεως μέσα από προφητικές και αστρονομικές αναφορές και τις αντίστοιχες πατερικές ερμηνείες. Συνέχισε με την ερμηνεία των δύο ζώων που υπάρχουν στην εικόνα της γεννήσεως το Βόδι και το Γαϊδουράκι, μέσα από τις ρύσεις επίσης των προφητών.
Τέλος έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας τον πλούτο των προφητικών Βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης, που εκπλήσσουν για την σαφήνεια και την εγκυρότητά τους κάθε σύγχρονο ερευνητή, με την ευχή όλη να βιώσουμε Πνευματικά Χριστούγεννα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τα μέλη της Συνάξεως και απαντήσεις τόσο από τον π. Ματθαίο, όσο και από τον π. Αντώνιο με αποτέλεσμα να γίνει ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος.

Εκ του Νεανικού Τομέα του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή