Πλούσιο πνευματικά ήταν το διήμερο 3 και 4 Απριλίου 2011για την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας. Την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, μετά τον Θ. Λειτουργία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, και από ώρας 10.30 π.μ. έως και τις 1.00 μ.μ, διοργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία, για την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος που διατηρεί η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, σε συνεργασία με το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας. Δεκάδες πιστοί από την Μητροπολιτική μας περιφέρεια, προσέφεραν λίγο από το χρόνο και το αίμα τους, εκφράζοντας έμπρακτα την αγάπη τους, προς τον πάσχοντα πλησίον.
Το απόγευμα της Κυριακής και ώρα 6.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, τελέσθηκε ο 5ος Κατανυκτικός Εσπερινός με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, όλων την Κληρικών, των Νεωκόρων και των Ερανικών Επιτροπών, των Ιερών Ναών, της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ομιλητής ήταν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας και Γραμματεύς του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Χατζής. Ο π. Αθανάσιος στην αναλυτική και πολύ ουσιαστική ομιλία του, ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα για τον βίο και την προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη, το περιβάλλον της Μονής Σινά, που πνευματικά ανατράφηκε και της ασκητικής παραδόσεως που ήταν φορείς ο Άγιος. Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο πνευματικό βιβλίο που συνέγραψε ο Άγιος με το όνομα «Κλίμαξ» που ωφέλησε και ωφελεί κάθε πιστό που το διαβάζει και ακολουθεί στην πράξη, σκαλί - σκαλί τις 30 αρετές – «σκαλοπάτια» του. Ακόμα και η σύγχρονη επιστήμη, αναγνωρίζει την τόσο διεισδυτική βαθειά και γνώση της ανθρώπινης φύσεως από τον Άγιο, όπως υπογράμμισε ο π. Αθανάσιος..
Μετά την περιληπτική ανάλυση της «Κλίμακας» ο π. Αθανάσιος, έθεσε ουσιαστικά ερωτήματα και έκανε συγκρίσεις κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα, από το σύγχρονο άνθρωπο, με τις νέες κοσμικές συνθήκες που διαβιεί και το πνεύμα της εκκοσμίκευσης της εποχής μας που δεσπόζει! Ο Ομιλητής κατέληξε ότι όταν κανείς αναλίσκετε στη προσευχή, τη νηστεία και εγκράτεια, την κάθαρση των παθών, τον φωτισμό από την χάρη Του Θεού και το σταδιακό ανέβασμα των αρετών, τότε φυσικά και είναι εφαρμόσιμο, καθώς η ασκητική νηπτική αυτή παράδοση, είναι για κάθε εποχή, όσο δύσκολες πνευματικές συνθήκες και αν υπάρχουν! Ο Άγιος Ιωάννης πρώτα έζησε και μετά έγραψε, σε αντίθεση με τους συγχρόνους σε όλους τους τομείς, που συνήθως πρώτα διδάσκουν και μετά πάνε να ζήσουν…!
Με το τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού, οι Κληρικοί ,οι Νεωκόροι και τα μέλη των Ερανικών Ναών, πέρασαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού όπου είχε ετοιμασθεί τσάι και νηστήσιμα γλυκίσματα για όλους. Εκεί ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος, μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, καθώς λόγω του ταξιδιού του στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας, δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον ομιλητή για την τόσο ψυχοφέλιμη ομιλία του και τη συνέδεσε ως περιεχόμενο, με τον ρόλο και των νεωκόρων αλλά και των μελών των Ερανικών Επιτροπών. Στη συνέχεια έδωσε πρακτικές οδηγίες και μετά το τέλος της ομιλίας του, όλοι αποχώρησαν.
Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, στις 6,30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, έλαβε χώρα για το μήνα Απρίλιο, το μηνιαίο Αντιαιρετικό Σεμινάριο. Καλεσμένη ομιλήτρια, ήταν η κ. Λυγερή Μελά, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Σχολική Ψυχολογία αλλά και Καθηγήτρια Θεολόγος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το θέμα που ανέπτυξε ήταν κατά πόσο η σύγχρονη Ψυχολογία είναι επιστήμη και αν έχει η Ψυχολογία και η Ψυχανάλυση στοιχεία αποκρυφισμού ή όχι! Η κ. Μελά με πολύ αναλυτικό και άμεσο τρόπο, τόνισε ότι είναι άλλο πράγμα η καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς με επιστημονικό τρόπο και είναι άλλο πράγμα οι ερμηνείες που δίνονται γι αυτήν και σήμερα θεωρούνται επιστημονικά αποδεκτές. Προέβει σε μια εις βάθος κριτική του Φρόυντ και του Γιούνγκ και παρουσίασε άγνωστα στοιχεία και καταβολές, για το περιβάλλον τους και το θρησκευτικό τους υπόβαθρο και καταβολές Και οι δύο είχαν επηρεαστεί από τον Ιουδαϊσμό και την μαγεία των Ραβίνων και ιδιαιτέρως της Καμπάλα.
Το ασυνείδητο που και οι δύο μίλησαν, θεολογικά αποτελεί τον χώρο όπου ο διάβολος προσβάλει και ενεργεί στον άνθρωπο. Ιδιαιτέρως ο Γιάνγκ μιλάει για παράδοση σε αυτό τον χώρο και της αμαρτίας και η προσπάθεια δήθεν για να θεραπευτεί ο άνθρωπος, πρέπει να το ζήσει στο συνειδητό του.
Ανθρωπολογικά και Θεολογικά λοιπόν είχαν αλλοιωμένη εικόνα για τον άνθρωπο και τον Θεό, με αποτέλεσμα μονομερώς να είναι και οι θεωρίες τους και η λύση ως θεραπεία που προτείνουν.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και διευκρινιστικές απαντήσεις.
Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος, ευχαρίστησε την ομιλήτρια για την τόσο κατοχυρωμένη και ανατρεπτική ομιλία της. «Μας άλλαξε την εικόνα για τα όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε αποδεκτά μέχρι τώρα, γι αυτό η μελέτη και η συνεχής κριτική στα όσα μας παρουσιάζουν ως επιστημοφανή πρέπει να είναι συνεχής, Είναι ευτύχημα ότι η κυρία Μελά μένει και είναι μέλος της τοπικής Εκκλησίας και του χρόνου την παρακαλώ πολύ να έρθει πάλι στο αντιαιρετικό σεμινάριο να μας παρουσίασε περισσότερα και αναλυτικότερα για το θέμα. Στο τέλος ευχήθηκε σε όλους Κληρικούς και λαϊκούς να ζήσουμε πνευματικά τα τίμια πάθη και την ζωηφόρο Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.
π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου