Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Καλές οι τηλεδιασκέψεις…αλλά σαν τα διά ζώσης δεν έχουν αξία!

 


του π. Αντωνίου Χρήστου

 


    Αγαπητοί μου Αναγνώστες, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν περάσει σχεδόν δύο μέρες από την λήξη των Εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2021 στη πόλη της Λαμίας. Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821».Οι παραστάσεις και οι εμπειρίες μας είναι ακόμη νωπές, τόσο από τις εργασίες του συνεδρίου όσο αλλά και την γενική Φιλοξενία που γευτήκαμε όλοι οι σύνεδροι από τον Μητροπολίτη  Φθιώτιδος κ. Συμεών, τους συνεργάτες του αλλά ουσιαστικά και από όλους τους φορείς του νομού (από και από Υπουργούς!!) που ήταν σύσσωμοι με εκπροσώπους εκεί. Ως εκπρόσωπος της Ιεράς  Μητροπόλεως Γλυφάδας μετέχουμε ανελλιπώς σε όλα τα συνέδρια που διαργανώνει η Ειδική Συνοδική Χριστιανικής Αγωγή και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και Γραμματέα  τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπος Μπόγρη οι οποίοι καταβάλλουν οργανωτικά ότι είναι δυνατόν με τις κατά τόπους Μητροπόλεις που φιλοξενούν αυτά τα συνέδρια. Η αλήθεια είναι ότι οργανωτικά η προετοιμασία τέτοιων συνεδρίων δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και κυρίως και οι δαπάνες που απαιτούνται και μάλιστα σε εποχές κρίσεως δεν είναι και λίγες. Όμως στη πράξη και τα αποτελέσματα τέτοιων συνεδρίων είναι ανυπολόγιστα και είναι σαφώς καλύτερα για τους λόγους που θα εξηγήσουμε! Εσείς όπως πάντα ακολουθήστε μας :

  α) Πριν την έναρξη του Συνεδρίου προηγήθηκε  ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Λαμίας. Είναι πολύ σημαντικό στην Εκκλησία μας ότι κάνει να αρχίζει και να τελειώνει με την Θεία Λειτουργία. Ότι συνέδρια και να κάνουμε, ότι θέμα και να έχουν ο σκοπός τους είναι η λάμψη της αλήθειας και στην εκκλησία αλήθεια είναι ο Χριστός και για να λάβει κανείς Χριστό οφείλει να κοινωνήσει το σώμα και το αίμα Του Χριστού. Αυτό μπορεί να μεταδοθεί και τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά αλλά δεν μπορεί κανείς να λάβει Χριστό πραγματικά χωρίς να ανοίξει την καρδιά και μετά το στόμα του για να συμβεί αυτό! Γι αυτό το διά ζώσης και στη λατρεία είναι αναντικατάστατο. Την Κυριακή που διαβάσαμε το Ευαγγέλιο της Ι΄ Λουκά, είδαμε ότι η συγκύπτουσα γυναίκα για 18 χρόνια προσερχόταν κανονικά στη συναγωγή και ας είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας, πόσο μάλλον εμείς που ζούμε πλέον στην εποχή της Χάριτος. Μόνο για θέμα υγείας ή ταξιδιού κατά τη γνώμη μας δικαιολογεί να αρκεστούμε μόνο σε αναμετάδοση και όχι να είμαστε από κοντά.

β) Οι τηλεδιασκέψεις ως λύσης ανάγκης βοηθούν, αλλά το κλίμα που δημιουργείται από την ανθρώπινη επαφή ποιοτικά δεν συγκρίνεται.    Η διαζώσης συναναστροφή δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Μπορεί σε ταχύτητα να γλυτώνουμε χρόνο και μετακινήσεις και να υπάρχει ασφάλεια λόγω μη επαφής, όμως η διά ζώσης μετάδοση της γνώσης και τα πριν, τα κατά και μετά του συνεδρίου επαφές έχουν την δική τους αξία που δεν μπορούν να μεταδοθούν αλλιώς.

 γ) Οι αναφορές στην Κατήχηση και εθνικών θεμάτων δεν είναι κάτι περιττό αλλά πολύ ουσιαστικό, καθότι οι αγωνιστές του 21 πολέμησαν υπέρ πίστεως πρώτα και μετά και πατρίδος. Άλλωστε η παραγωγή τόσο αγίων, αυτών των νεομαρτύρων, δηλώνει πολλά γιατί αυτός είναι ο σκοπός της πίστεώς μας η αγιότητα.

δ) Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου και πριν αποχωρήσουμε από την Λαμία οι Σύνεδροι επισκεφθήκαμε το Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου. Ακούγοντας την άριστη ξενάγηση στο μνημείο  και την αναφορά του μαρτυρίου από την Φιλόλογος – Αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνα Συλεούνη συν το τραγούδι που ακούστηκε από τον  Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ για τον Ήρωα όσο και ο Εθνικός Ύμνος που ψάλθηκε από όλους ήταν αρκετά για να μην ακούσουμε απλά αλλά και να πάρουμε στη καρδιά μας κάτι από τα γεγονότα εκείνα του 21 εκτιμώντας την θυσία των Ηρώων για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

     Επομένως προτιμούμε το διά ζώσης ως πρώτη επιλογή, το υβριδικό (δηλαδή και διά ζώσης και αναμετάδοση μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου) για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι από κοντά και ενδιαφέρονται ως δεύτερη και τέλος μόνο διαδικτυακά ως λύση ανάγκης και προσωρινά σε καιρό πανδημίας και μόνο!


Πηγή : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr  Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή