Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Το Πάσχα της ¨κανονικότητος¨ η Ανάσταση που προσδοκούσαμε!

 


του π. Αντωνίου Χρήστου



    Χριστός Ανέστη αγαπητοί μας Αναγνώστες! Το Πάσχα του 2022 ήδη πέρασε στην ιστορία αλλά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα 2020 και 2021 ήταν εορταστικά πολύ καλύτερο! Πάνω σε αυτό θα κινηθούμε στις επόμενες γραμμές, καταθέτοντας μερικές διαπιστώσεις! Ας ξεκινήσουμε :

   Είναι αλήθεια πως το Πάσχα για τους Ορθόδοξους λαούς είναι το κέντρο των Εορτών και το σημείο αναφοράς όχι μόνο λειτουργικώς αλλά και υπαρξιακώς ως μέρος της ταυτότητος και της στάσης ζωής τους. Αν δεν υπήρχε το Πάσχα και η Ανάσταση του Κυρίου μας θα ήταν πραγματικά μάταια η πίστη μας και η διδασκαλία και η εμπειρία του Χριστού θα ήταν απλά  μία ακόμη σε τόσους άλλες που ειπώθηκαν ιδρυτές Θρησκειών και σπουδαίων προσωπικοτήτων! Η Ανάσταση όμως διαφοροποιεί εντελώς την πίστη μας αλλά και η σταύρωση επίσης είναι αδιανόητο να  συλλάβει η ανθρώπινη λογική το ύψος της αγάπης και το βάθος της θυσίας του Θεανθρώπου.

   Το Φως της Αναστάσεως που ξεπηδά από τον Πανάγιο Τάφο Του Χριστού είναι η ευλογία και η ελπίδα των Χριστιανών που επιβεβαιώνουν την πίστη στην Ανάσταση του Χριστού! Άλλωστε κάθε Αγία Τράπεζα κάθε ορθοδόξου Ναού είναι Πανάγιος Τάφος και το Φως από την ακοίμητη κανδήλα του Ιερού Βήματος είναι Άγιο Φως! Αυτό το λέμε γιατί τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε συνηθίσει λόγω των αεροπλάνων να μεταφέρεται το Άγιο Φως στη πατρίδα μας και μάλιστα με τιμές Αρχηγού Κράτους. Πολλοί αντιδρούν γι αυτό και ζητούν την κατάργησή του. Φυσικά ο Χριστός και το Άγιος Φως της Αναστάσεως Του δεν ζητούν ούτε θα πάθουν κάτι αν καταργηθεί ή όχι! Υπάρχουν όμως  τοπικές Εκκλησίες στο κόσμο που  αντικειμενικά είναι αδύνατον να μεταφερθεί το Άγιο Φως την ημέρα της Αναστάσεως σε αυτούς και πριν την ανακάλυψη των αεροπλάνων τους προηγούμενους αιώνες η Ανάσταση γινόταν κανονικά και χωρίς την μεταφορά του Αγίου Φωτός

    Φέτος λοιπόν όπως λέγαμε και στην αρχή απολαύσαμε ξανά τον κόσμο στις Ενορίες ακόμη και τα χωριά  υποδέχθηκαν κανονικά ξανά τους ανθρώπους τους που ζουν πλέον στις Μεγαλοπόλεις της πατρίδος μας και εννοείται «ξαναζωντάνεψαν»! Εκτός από τις μάσκες και λίγες αποστάσεις τίποτα δεν θύμιζε τα προηγούμενα δύο Πάσχα με χωρίς ή λίγους πιστούς χωρίς περιφορά Επιταφίων και με Ανάσταση στην ώρα του. Αυτή η στέρηση έγινε αυθόρμητο ξέσπασμα του κόσμου που είναι να μη του στερήσει κάτι! Αυτό έκανε τον κόσμο να συμμετέχει πιο συνειδητά και να παραμένει και μετά την Σταύρωση και μετά την επιστροφή του  Επιταφίου στο Ναό και μετά την Ανάσταση και στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ο κόσμος εκτίμησε όλα αυτά που έχασε και τα θεωρούσε δεδομένα και πλέον σε γενικές γραμμές κατάλαβε τι σημαίνει ότι ζούμε και συμμετέχουμε στα Πάθη, τον Σταυρό και στην Ανάσταση του Κυρίου μας.

   Όπως στη Ρωσία  όταν απαλλάχθηκε από την καταπίεση του αθεϊσμού του κουμμουνισμού  η αναγεννήθηκε η Εκκλησία και η Ορθόδοξη πίστη από την δοκιμασία και τους φοβερούς διωγμούς! Έτσι και το φετινό Πάσχα ήταν η αποκατάσταση και το ξέσπασμα του κόσμου από ότι στερήθηκε λόγω των μέτρων για τον Κορονοϊό. Το θέμα είναι να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί ποτέ και ίσως ήταν μια παιδαγωγία από τον Κύριο που επέτρεψε να στερηθούμε όλα αυτά λόγω των προηγούμενων ασχημιών και αδιαφορίας των Νεοελλήνων!

Η Ανάσταση λοιπόν δεν είναι μόνο μια υπόθεση του Πάσχα, αλλά έχει να κάνει με την καρδιά μας καταρχήν αλλά και την γενικότερη στάση και αντιμετώπιση εκ μέρος των πραγμάτων! Ανάσταση σημαίνει ότι δεν πελαγώνω σε κάθε πόνο και δυσκολία που αντιμετωπίζω αλλά ότι θριαμβεύω πάνω σε αυτά με υπομονή και καρτερία! Ανάσταση σημαίνει ότι ανταμείβονται οι κόποι μου σε αυτά που κοπιάσαμε, οι μαθητές και οι φοιτητές για τις εξετάσεις τους. Οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες για τις στερήσεις και τις επενδύσεις τους. Οι αθλητές με τις σκληρές προπονήσεις και προετοιμασίες τους όταν διακρίνονται και ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και τόσα άλλα παραδείγματα! Ας διατρανώνουμε λοιπόν με την ζωή μας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και όλοι να παραδειγματίζονται από εμάς προσυπογράφοντας το ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΜΗΝ!

 Πηγή : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr  Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή